16-05-06

Whisky van de maand: Highland Park 12 y

Tijdens de vorige degustatie presenteerden wij u voor het eerst 'de whisky van de maand', namelijk de Celp, waarvan u tevens meer uitleg terugvindt op deze blog.  Wie hiervan graag nog een fles wil, kan dit nog zolang de voorraad strekt want op is op!

Voor onze keuze van deze maand zoeken we een totaal andere regio op: Orkney.  De Highland Park Distillery bevindt zich namelijk op een van de 70 eilandjes die Orkney rijk is.  Het is tevens de meest noordelijke distilleerderij van Schotland.

Rond 1798 startte whiskypriester Magnus Eunson 's nachts met het illegaal stoken en smokkelen van whisky terwijl hij overdag zich voordeed als een brave dominee.  In 1813 werd de man echter gearresteerd door Officier John Robertson die zelf het volledige High Park-landgoed kocht en een licentie verkreeg.  Vanaf 1826 verliep alles volledig legaal.

Begin 19e eeuw leverde Highland Park vooral aan whiskyhuizen zoals Haig, Ballantine en Chivas.  Een kleinere hoeveelheid werd slechts verkocht als single malt.

De 'orcadian malt' zorgt voor zijn specifieke smaak.  Dit is een combinatie van de bere (de oorspronkelijke gerst) en het gebruik van heidebloesem die de mout extra parfumeert.

Tevens draagt de turf bestaande uit vergane heide bij tot het heerlijke aroma.

 

 

Kleur: licht amber

Geur: honing, heidekruid, turf, rokerig, sinaasappel

Smaak: mout, rokerig, zout, nogal droog, heidehoning

Afdronk: heide, kruidig, lang, rokerig

Deze Highland Park 12 y werd meermaals de hemel ingeprezen:

  • Volgens Michael Jackson is dit 'the greatest all-rounder in the world of malt whisky'.
  • In Whisky Magazine kreeg deze botteling een negen als beoordeling van Jim Murray.
  • In 2005 werd er nog Double Gold uitgereikt tijdens de San Francisco World Spirits Competition.

Uitzonderlijk bieden we aan onze leden deze Highland Park 12 y (40 %) aan voor slechts € 36 en dit voor een fles van 1 liter!!  Laat deze kans dus zeker niet liggen.

Wie graag zeker is van dit uitzonderlijk aanbod kan zijn/haar fles op voorhand reserveren door overschrijving op 979/6228485/23 met vermelding 'Highland Park 12 y + uw naam'.  Tijdens de degustatie van 20 juni a.s. staat uw persoonlijke fles dan klaar.  Indien u er niet kan bij zijn, contacteert u iemand van het bestuur.

www.highlandpark.co.uk

 

16:20 Gepost door BiBi! | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-05-06

UITNODIGING: Slotdegustatie 3e seizoen

Een werkjaar is weeral bijna voorbij maar niet getreurd want er rest ons nog de slotdegustatie!

Naar goede gewoonte presenteren we u een zestal whisky's vergezeld van een passend hapje.  De combinatie van beide wordt dit jaar geleid door chef Gunther Vander Biest en whiskymeester Marc Segers.

Hou dus alvast dinsdag 20 juni a.s. vrij voor een degustatie om duimen en vingers van af te likken.

Ook is er net als de vorige jaren voor alle leden een uniek geschenk dat zeker van pas komt wanneer u thuis uw gasten een glaasje aanbiedt.

Tevens is er opnieuw een whisky van de maand.  Ditmaal kiezen we voor de Highland Park 12 y.  In een volgend artikel vertellen we u meer over deze whisky, hoewel dit bij vele mensen geen onbekende meer is.

Inschrijven kan zoals steeds door overschrijving op 979/6228485/23 met vermelding van 'degustatie 20/6 + uw naam'.  Leden betalen voor deze topdegustatie slechts € 27 en € 35 voor niet-leden.  Vergeet niet dat enkel wie inschrijft voor 13 juni verzekerd is van een plaatsje aan de dis én de gebruikelijke € 2 korting terugkrijgt.

Vanaf 19.00 uur gaan de deuren van 't Abtenhuis open en om 19.30 uur starten we met onze eerste fijnproeverij.  Dit is een half uurtje vroeger dan normaal aangezien deze degustatie toch iets meer tijd in beslag zal nemen.

Zoals jullie zien, staat er terug een heerlijke en goedgevulde avond op het programma.  Tot dan!

17:14 Gepost door BiBi! | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

10-05-06

Luc Timmermans & The Unknown Beauties

Wegens enkele hardnekkige files begonnen we de degustatie met enige vertraging maar van bij de eerste whisky was dit snel vergeten.  Na een korte introductie en de voorstelling van Luc Timmermans startten we onmiddellijk met een blind tasting waarbij een vijftal kenmerken moesten worden geraden.  De winnaar ontving een dram Black Bowmore 1964!  Het was trouwens onze voorzitter die met de prijs ging lopen.  De gokchinees was blijkbaar opnieuw in het land!  De te raden whisky was de Glenfarclas 15 y (nieuwe batch).
Tijdens het proeven gaf Luc nog even de basis mee over de geschiedenis, de verschillende regio's, de soorten en diverse leuke weetjes.
Na de meer gekende Glenfarclas was het dan echt de tijd voor de Unknown Beauties, die voor de meesten onder ons hun naam niet gestolen hebben:
  • Teaninich 21 y (1983/2005)
  • Clynelish 32 y (1971/2002)
  • Benriach 28 y (1975/2004)
  • Ben Nevis 37 y (1966)
  • Dailuaine-Glenlivet 31 y (1966/1997)
  • Tomintoul 37 y (1966/2003)
  • Glenfarclas 40 y (1964/2005)
De volledige uiteenzetting van deze selectie zou ons in dit artikel iets te ver brengen maar wie alles nog eens wil nalezen kan terecht op de website waar je de prachtige powerpointpresentatie op terugvindt.  Niet vermeld maar toch de moeite waar om weten: de volledige selectie bestond uit cask strength en was alles samen goed voor 241 y aan whisky!
Na de 8 gouden beauties bedachten we Luc Timmermans met ons eigen Geraardsbergse goud: een heerlijke, verse mattetaart.  Uiteraard bedankten we ook Gunther & Ann van het Abtenhuis voor hun gastvrijheid.
Zoals steeds werd er na de degustatie onderling nog stevig nagekaart over welke whisky nu eigenlijk de beste was.  Deze keer zijn we er echt niet aan uitgeraakt maar iedereen was er van overtuigd dat dit voor herhaling vatbaar is.
Dan was er natuurlijk nog onze Celp, de whisky van de maand, die te koop was aan een superprijs.  Wie van deze uitzonderlijke botteling nog een fles in zijn collectie wil, zal zich wel moeten haasten want de stock loopt bijna op zijn einde.
Naar goede gewoonte vinden jullie een fotoreportage op www.glentanera.be.
 

23:46 Gepost door BiBi! | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |