16-05-06

Whisky van de maand: Highland Park 12 y

Tijdens de vorige degustatie presenteerden wij u voor het eerst 'de whisky van de maand', namelijk de Celp, waarvan u tevens meer uitleg terugvindt op deze blog.  Wie hiervan graag nog een fles wil, kan dit nog zolang de voorraad strekt want op is op!

Voor onze keuze van deze maand zoeken we een totaal andere regio op: Orkney.  De Highland Park Distillery bevindt zich namelijk op een van de 70 eilandjes die Orkney rijk is.  Het is tevens de meest noordelijke distilleerderij van Schotland.

Rond 1798 startte whiskypriester Magnus Eunson 's nachts met het illegaal stoken en smokkelen van whisky terwijl hij overdag zich voordeed als een brave dominee.  In 1813 werd de man echter gearresteerd door Officier John Robertson die zelf het volledige High Park-landgoed kocht en een licentie verkreeg.  Vanaf 1826 verliep alles volledig legaal.

Begin 19e eeuw leverde Highland Park vooral aan whiskyhuizen zoals Haig, Ballantine en Chivas.  Een kleinere hoeveelheid werd slechts verkocht als single malt.

De 'orcadian malt' zorgt voor zijn specifieke smaak.  Dit is een combinatie van de bere (de oorspronkelijke gerst) en het gebruik van heidebloesem die de mout extra parfumeert.

Tevens draagt de turf bestaande uit vergane heide bij tot het heerlijke aroma.

 

 

Kleur: licht amber

Geur: honing, heidekruid, turf, rokerig, sinaasappel

Smaak: mout, rokerig, zout, nogal droog, heidehoning

Afdronk: heide, kruidig, lang, rokerig

Deze Highland Park 12 y werd meermaals de hemel ingeprezen:

  • Volgens Michael Jackson is dit 'the greatest all-rounder in the world of malt whisky'.
  • In Whisky Magazine kreeg deze botteling een negen als beoordeling van Jim Murray.
  • In 2005 werd er nog Double Gold uitgereikt tijdens de San Francisco World Spirits Competition.

Uitzonderlijk bieden we aan onze leden deze Highland Park 12 y (40 %) aan voor slechts € 36 en dit voor een fles van 1 liter!!  Laat deze kans dus zeker niet liggen.

Wie graag zeker is van dit uitzonderlijk aanbod kan zijn/haar fles op voorhand reserveren door overschrijving op 979/6228485/23 met vermelding 'Highland Park 12 y + uw naam'.  Tijdens de degustatie van 20 juni a.s. staat uw persoonlijke fles dan klaar.  Indien u er niet kan bij zijn, contacteert u iemand van het bestuur.

www.highlandpark.co.uk

 

16:20 Gepost door BiBi! | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.